Navigare on kotimainen lifestyle-ohjelma, jonka fokuksena on vuosisatoja suomalaisille tärkeä purjehdus, sekä elämä vesillä, veneissä ja rannoilla ympäri maan. Sarja kiertää Suomen tuhansilla järvillä, saarilla ja joilla. Se esittelee elämäntapaa, joka on tärkeä monille suomalaisille, ja ollut maan tärkeitä elinkeinoja jo pitkään. Maassa, jossa on lukuisia vesistöjä ja paljon kalaa, purjehdus, kalastus ja veneily ovat erottamaton osa perinteistä elämäntapaa.

Navigare vierailee myös erilaisissa veneilyyn liittyvissä tapahtumissa ympäri Suomea. Esimerkiksi kilpailut, messut ja festivaalit kuuluvat ohjelmaan. Messujaksoissa esitellään yleensä veneuutuuksia ja varustemaailman uusia tuulia – etenkin varusteita ja aluksia, jotka voivat kiinnostaa suomalaisia purjehduksen harrastajia. Toisinaan ohjelma vierailee myös ulkomailla kiinnostavissa tapahtumissa tutustumassa uutuuksiin ja ilmiöihin. Matkailu on olennainen osa ohjelmaa – onhan purjehdus yksi maailman vanhimpia matkustustapoja. Navigare myös haastattelee kotimaisia purjehduksen merkkihenkilöitä ja seikkailijoita. Heillä on usein inspiroivia ja hyödyllisiä tarinoita, sekä vinkkejä perusharrastajillekin. Unelmoitko maailman ympäri purjehtimisesta? Kenties saat hyödyllisiä vinkkejä ohjelmastamme.

Ohjelmassa esitellään monipuolisesti erilaisia purjehtijoiden ongelmia, kysymyksiä ja arkeen liittyviä ratkaisuja. Purjehdukseen liittyy useita osa-alueita, joilla tehokkuutta voi parantaa uusien vinkkien avulla. Remontit, teknologia, tilan parempi käyttö ja tehokas muonitus voivat muuttaa purjehduskokemuksia miellyttävämmiksi. Kaikkia näitä teemoja käsitellään Navigaressa monipuolisesti suomalaisen purjehtijan näkökulmasta. Lajiin liittyvät ongelmat ja kysymykset vaihtelevat sijainnin mukaan, joten näkökulma on hyvin tärkeä osa ongelmanratkaisua.

Sana navigare on italiaa, ja merkitsee purjehdusta, matkaa tai navigointia. Ohjelmassa puidaankin purjehduksen lisäksi jonkin verran muutakin veneilyä ja siihen liittyviä ilmiöitä. Navigointi ja matkustus ovat tuttuja käsitteitä kelle tahansa purjehtijalle, ja olennainen osa myös monien purjehdukseen perehtymättömien elämää. Purjehdus on inspiroinut monia filosofeja kautta aikojen, eikä sen viehätys ole vuosisatojenkaan jälkeen päässyt haihtumaan.