Kilpapurjehdus ja menestys

Kilpapurjehdusta on ollut yhtä kauan kuin hupipurjehdustakin. Purjehduskilpailuja kutsutaan myös regataksi. Suurin niistä on nykyisin saksalainen Kiel Week, jota on järjestetty 1800-luvun lopulta saakka.

race

Kilpapurjehdus viittaa kilpaa purjehtimiseen purjeveneillä, -laudoilla tai -jollilla. On monia eri tapoja purjehtia kilpaa, kisojen kesto voi vaihdella muutamasta tunnista parin päivän avomerikilpailuihin ja jopa maailmanympäryspurjehduksiin, ja kilpailuja voi suorittaa yksin tai miehistön osana. Purjehduskilpailuissa käytettävä vene voi olla vain parimetrinen jolla, kymmenmetrinen kölivene tai liki satametrinen laiva.

On periaattessa mahdollista purjehtia kilpaa millä tahansa veneillä. Kilpailuissa voidaan käyttää joko yhtä ainoaa venetyyppiä, mikä merkitsee, että kaikki veneet ovat identtisiä, tai useita erilaisia veneitä, jolloin kilpailuiden aikana käytetään tasoitussääntöjä. Ne voidaan järjestää joko ratapurjehduskilpailuna, joka käydään tavallisesti vastatuuli-myötätuuli-radalla, tai niin kutsuttuina avomerikilpailuina, joiden aikana purjehditaan toisinaan pitkiäkin matkoja eri paikkojen välillä. Säännöt, joita purjehduskilpailuissa enimmäkseen noudatetaan, ovat Kansainvälisen Purjehtijaliiton eli ISAF:in viralliset kilpapurjehdussäännöt.

Nykyään myös parikilpailut eli Match racet ovat kasvattaneet suosiotaan huomattavasti. Niissä kaksi venekuntaa kilpailee toisiaan vastaan. Viime vuosina parikilpailuista on tullut entistä yleisempiä. Toisissa ratapurjehduskilpailuissa radalla on tavallisesti useita osallistujia yhtä aikaa. Match race sen sijaan etenee cup-tyylisesti, eli ainoastaan kaksi venekuntaa kilpailee vastakkain, ja niistä voittaja jatkaa uutta vastustajaa vastaan, kun taas häviäjä putoaa kilpailusta.

Suomen Purjehtijaliitto toimii kilpapurjehduksen kattojärjestönä Suomessa. Liitto on perustettu vuonna 1906, ja on siitä asti ollut keskeisessä roolissa Suomen purjehdusalalla. Kotimaisiin kilpailuihin osallistuu parhaimmillaan satoja veneitä, ne kokoavat yhteen useita eri veneluokkia. Kilpapurjehdus on ollut olympiakisojen ohjelmassa vuodesta 1900. Olympialaisissa voi kilpailla useissa eri purjehduksen alalajeissa, joita on sekä miehille, naisille, että sekajoukkueille. Suomi on myös ajoittain menestynyt Olympialaisissa, ja päässyt mitaleille saakka.

Suomalaisilla purjehdusseuroilla on myös tapana järjestää niin sanottuja keskiviikko- tai tiistaikilpailuja, joiden tarkoitus on kehittää purjehtijoiden taitoja, mutta myös auttaa lajista kiinnostuneita tutustumaan purjehdukseen. Niitä järjestetään erilaisia, yleisesti ottaen ne ovat luonteeltaan rentoja, mutta myös vakavampia tapahtumia järjestetään. Myös vedonlyönti on pitkään kuulunut purjehduskilpailuihin, ja myös monet suomalaiset tykkäävät lyödä vetoa erilaisista purjehduskilpailuista.