Purjehduksen historia Suomessa

Ennen kuin moottorit keksittiin, lihasvoima ja tuuli olivat ainoa tapa liikuttaa veneitä vesillä. Soutaminen ja purjehdus ovat ikiaikaisia tapoja liikkua merellä ja järvillä, ja molemmilla on pitkä historia. Purjehtia saattoi aluksi vain myötätuuleen, ja ensimmäiset purjeet olivat vain yksinkertaisia raakapuuhun asennettuja viritelmiä. Kun tuuli oli vastainen, oli venettä liikutettava soutamalla, joten airot olivat myös olennaisessa osassa.

history

Purjehdus kuitenkin kehittyi vuosien saatossa, sillä vastatuuleen soutaminen oli epäkäytännöllistä. Soutaminen kuluttaa paljon energiaa ja on aikaa vievää. Toisinaan merellä on tärkeä säästää energiaa, joten ei ole ideaalista käyttää aikaa soutamiseen. Tämän vuoksi sen määrä yritettiin minimoida. Veneiden pohjien muotoja ja köliä muotoiltiin, ja purjeet alettiin jalustamaan niin, että oli mahdollista liikkua myös sivuvastaiseen tuuleen. Tämä oli luovimisen eli viistoittain vastaiseen tuuleen purjehtimisen, joka mullisti purjehduksen.

Suomessa purjehdus on aina ollut yleistä rannikkoseuduilla. Ennen kuin moottorit yleistyivät, se oli suotamisen lisäksi ainoa tapa liikkua vesistöillä veneellä. Sitä käytettiin kalastukseen, liikkumiseen ja muuhun hyötypurjehdukseen laajalti, kunnes 1900-luvun alkupuolella veneiden polttomoottorit alkoivat yleistyä ja korvata purjeita veneissä. Polttomoottorit helpottivat liikkumista ja mahdollistivat veneilyn myös tyynellä säällä. Ne olivat luotettavampia kuin sääilmiöt, joten ne nopeasti alkoivat syrjäyttää purjehduksen liikkumiskeinona.

Euroopassa varakkaat kaupunkilaiset alkoivat kuitenkin harrastaa huvipurjehdusta, ja tämä aktiviteetti levisi ennen pitkää myös ruotsalaisen yläluokan pariin. Kyseessä oli vapaa-ajan harrastus, ja sen toiminta rakentui erilaisten pursiseurojen eli purjehdusseurojen varaan. Suurimpien kaupunkien asukkailla myös Suomessa alkoi 1800-luvun puolivälissä olla vapaa-aikaa, joten trendi oli otollinen myös suomalaisille. Tuohon aikaan päätettiin perustaa myös Suomeen ensimmäiset purjehdusseurat, joiden tarkoitus oli parantaa merimiestaitoja ja edistää kilpapurjehdusta maassa.

Segelföreningen i Björneborg oli Suomen ensimmäinen pursiseura, se perustettiin Porissa. Se oli myös Suomen ensimmäinen urheiluseura. Purjehdus oli alunperin herrasmieslaji, jossa noudatettiin erittäin tarkkoja sääntöjä. Pursikerhot käyttövät sinivalkoisia lippuja, joihin myös nykyinen Suomen lippu perustuu. Suomen purjehtijaliitto perustettiin 1900-luvun alussa yhdistämään erilaiset seurat, luomaan kansainvälisiä verkostoja, ja kehittämään kansallisia purjehdussääntöjä. Liitto on alusta asti ollut mukana kansainvälisessä toiminnassa.